Om rasen
CAVALIER KING CHARLES SPANIEL


Gruppe 9

FCIs rase nr. 136

Hjemland:  England


Cavalier  King Charles spaniel skal være en aktiv, grasiøs og velbalansert hund,

med et varmt og vennlig uttrykk. Den skal være glad og vennlig i temperamentet.

Absolutt ikke aggressiv , og uten tendenser til nervøsitet.


Hode : Skallen skal nesten være flat mellom ørene. Stoppen skal være lett markert. Ansiktet skal være godt markert under øynene. Lengden på snutepartiet skal være ca. fire cm. Nesebrusken skal være sort med velutviklede nesebor, og uten pigmentløse flekker. Snutepartiet skal smalne av mot snutespissen, men enhver tendens til snipenthet er uønsket. Overleppene skal dekke kjevene godt, uten og være dype og hengende.

Øyne: Øynene skal være store, mørke og runde. Men ikke fremstående. De skal være plassert godt fra hverandre.

Ører:  Ørene skal være lange, høyt ansatte, og ha rikelig med pels.

Hals: Halsen skal være av passelig lengde, og noe buet.

Forlemmer: Skuldrene skal være godt tilbakelagt. Forbena skal være rette, og ha moderat benstamme.

Baklemmer: Bakbena skal være velvinklede, og hasene uten tendens til krokhase eller kuhaser. Moderat benstamme.

Poter: Potene skal være kompakte, med kraftige tredeputer, og ha rikelig med pels.

Hale: Halens lengde skal være i balanse med kroppen, og ha rikelig med pels. Den skal være velansatt, og bæres fornøyd. Men aldri særlig høyere enn overlinjen. Halekupering er valgfritt, men ulovlig i Norge. Høyst en tredjedel av halen får kuperes.

Pels: Pelsen skal være lang, silkeaktig og fri for krøller. En lett bølget pels er tillatt. Den skal ha rikelig med beheng, og være utrimmet.

Kropp: Kroppen skal være kort og vel samlet, med godt buede ribber. Ryggen skal være rett. Moderat brystkasse.

Bevegelser: Bevegelsene skal være frie og elegante med kraftige fraspark. Forben og bakben skal bevege seg parallelt, sett forfra og bakfra.

Bitt: Sterke kjever, med et perfekt og komplett saksebitt

 

De eneste tillatte fargene er:


Blenheim: Perlehvit bunnfarge, med klart avgrensede, varmt kastanjebrune tegninger. Hodet skal ha et jevnt bliss, og gi plass mellom         

                   ørene til den meget ettertraktede runde flekken  (spot), som er spesielt karakteristisk for denne fargevarianten av rasen.

Tricolour: Jevnt fordelte sorte og hvite, godt avgrensede flekker, med varmt gulbrune tan-tegninger over øynene, på kinnene, på                         

                   innsiden av ørene, på benas innsider og på undersiden av halen.

Black/Tan: Ravnsvart, med varmt gulbrune tegninger over øynene, på kinnene, ørenes innsider,                                                                                                                                                                                       

                   på brystet, bena og halens innside. Tanfargen skal være klar. Hvite tegn er uønsket.

Ruby: Ensfarget dyp rød. Hvite tegn er uønsket.

Størrelse: Vekten skal være mellom 5,5-8,2 kg. En liten velbalansert hund innenfor disse vektgrensene er det ønskelige.


(Les mer på : www.cavalierklubben.no )
MINIATURE AMERICAN SHEPHERD


Utseende

Denne lille, atletiske rasen har moderate bein og litt rektangulære proporsjoner. Nakke buer litt i skuldrene, som går inn i en solid, nivå tilbake. Det fulle brystet når til albuene. Forbena er rette og sterke, og foran og bak vinkling er balansert. Føtter er kompakte og ovale. Halen er vanligvis en naturlig bobtail eller lang hale da det ikke er tillatt med halekupering i Norge (det kuperes fortsatt i enkelte land, men etikkråd tar dette stadig opp til vurdering). Det forholdsmessige hodet har en moderat stopp og forsiktig tapering snute. Nesen er svart (i svart og blå merle) eller lever (i rød og rød merle). Øynene kan være brun, blå, hassel, amber, eller en kombinasjon av disse. Ørene er trekantede og høy sett. Roseører er akseptabelt. Rasen har et våkent og intelligent uttrykk.

MASen er litt lengre enn høy med bein som er moderat og i forhold til kroppsstørrelse og høyde uten ekstreme. Bevegelse er glatte, lette og balanserte. Eksepsjonell smidighet kombinert med styrke og utholdenhet åpner for å jobbe over en ulendt terreng. MAS-en er en svært allsidig, energisk hund som gjør den til en utmerket utøver med overlegen intelligens og en stor vilje til å gjennomføre jobben. Han er både en lojal følgesvenn og en lydig arbeidstaker, som er tydelig i hans årvåkne uttrykk. Han har tradisjonelt en lang hale eller er naturlig bobtail.


Temperament


MASens intelligens, dens dedikerte innsats til å gjøre en jobb og dens hengivenhet, gjør MAS til en gjeterhund som kan være en utmerket familiehund. Eiere må vie tid til sosialisering og trening for å lede rasens sterke arbeidsinstinkter. De er naturlig skeptisk til fremmede, men bør ikke være sjenert, og de er i stand til å justere sin oppførsel til gitte situasjoner, enten arbeid eller lek. Rasen svarer godt til lydighet og har en naturlig følsomhet som gjør det til et godt valg for terapiarbeid,søk og redning.

MASen er intelligent, først og fremst en brukshund med sterke gjeter- og vergeinstinkter. En eksepsjonell følgesvenn, han er allsidig og lett trent, utfører sine tildelte oppgaver med stor stil og entusiasme. Selv reservasjon overfor fremmede, gjør ikke at de viser skyhet. Han er en robust og vedvarende arbeider, som justerer sin oppførsel og engasjement riktig på oppgaven. Ovenfor sin familie er han beskyttende, snill, hengiven og lojal.


Farge


Svart, blå merle, rød, rød merle, med eller uten tan og / eller hvite tegninger i angitte områder.

Nese og lepper bør være farget svart på blues merle og svarte, lever på rød merle og røde.


Pels


Moderasjon er helhetsinntrykket av pelsen. Håret er av medium tekstur, rett til bølget, værbestandig, og middels lang. Underull varierer i mengde med variasjoner i klima. Håret er kort og glatt på hodet og forsiden av bena. Ryggen av forbena og knebukser er moderat fjær. Det er en moderat manke og krave, mer fremtredende hos hannhunder enn hos tisper. Hår kan være trimmet på ørene, føtter, rygg av hasene, mellomhender, og hale, ellers er han å bli vist i en naturlig pels. Utrimmet whiskers er foretrukket. Alvorlig feil. Non-typiske strøk

The Miniature American Shepherd har middels lang værbestandig dobbel pels. Det kan være rett eller bølget i teksturen.


Les mer på : www.nmask.no